Daniel en Nestor bovenaan na spannende ontknoping

De zomer is begonnen en de Grand Prix reeks is aan zijn einde gekomen. We hopen dat jullie ervan hebben genoten! Op de razendspannende laatste speeldag van de Grand Prix′s gingen twee nieuwe winnaars er met de titels vandoor: Daniel won de groep t/m 12 jaar en Nestor werd kampioen t/m 18. Daniel nam het zekere voor het onzekere en scoorde 6 uit 6 waarmee hij titelverdediger Chenwu net voor wist te blijven. In het Corry Vreeken toernooi werd het kampioenschap in de allerlaatste ronde beslist in een knotsgekke partij tussen Rolinde en Nestor. Hieronder een verslag van de laatste speeldag en de eindstand.

SchaaKKasteeL & ChessQueens Grand Prix

Oud-kampioen Chenwu en koploper Daniel kwamen met 3 uit 3 uit de startblokken en mochten het in de vierde partij tegen elkaar uitvechten. Vanuit een kalme Spaanse opening wist Daniel stapsgewijs een aanval op te bouwen rond de verzwakte zwarte koningsstelling.

 

Chenwu heeft ..h6 en ..g5 gespeeld om onder de penning van de loper uit te komen maar daarmee is zijn koningsstelling enigszins kwetsbaar geworden. Daniel begint handig met 18.h4! en na 18..g4 19.Ph2 h5 speelt hij 20.f3! om de stelling rond de koning verder te openen.

De eerste scheurtjes ontstaan in de zwarte koningsstelling maar daar laat Daniel het niet bij. Hij gaat knap verder door langzaam maar zeker zijn stukken te optimaliseren: zijn paard wordt van d2 via f1 en e3 naar f5 bewogen zijn loper van g3 via f2 naar e3 en op een goed moment breekt hij de stelling open met g2-g4. Zijn sterke positionele voordeel wordt Chenwu uiteindelijk teveel en in de volgende stelling slaat Daniel fataal toe:

 


Hoe maakt Daniel het hier af?
Ook de andere partijen wist Daniel overtuigend te winnen en daarmee is hij de welverdiende nieuwe kampioen. Chenwu zijn resultaat mag er ook wezen. Hij won alle andere partijen en werd daarmee keurig tweede. Parsa deed ook goede zaken en scoorde 45 uit 6 goed voor een derde plaats in het eindklassement.

De meiden maakten het in deze Grand Prix ongekend spannend; Chia-Yun Janice en Eli Alia kregen het voor elkaar om met 185 punt alledrie op de gedeeld eerste plaats te eindigen. Voor de laatste speeldag ging Janice nog aan kop maar met name Chia-Yun maakte een sterke comeback door de laatste speeldag 4 punten te scoren.

In de laatste partij liet ze zien een zeer praktische speelster te zijn:

 


Chia-Yun heeft de winst binnen handbereik; de a-pion is niet meer te stoppen en het enige wat Oscar nog kan proberen is om een paar irritante schaakjes te geven met zijn toren. Daar had Chia-Yun geen trek in: 50.Txg7! een praktisch offer. Na 50..Txg7 51.Txg7 Kxg7 is Wit twee torens kwijt maar is Zwart compleet kansloos. 52.a7 volgde en Oscar had genoeg gezien.

De spektakelprijzen gaan deze speeldag naar Anika en Solène die beide een partij spektaculair af wisten te maken.

 


Anika staat een stuk achter maar haar koning is - met gevaar voor eigen leven - op een zeer actief veld beland. Ze ziet goed dat de witte koning geen kant meer op kan en begint met het opzetten van een sluw plannetje: 35..Lf2!. Nietsvermoedend gaat Ibrahim verder met 36.Pge7 maar na 36..Lg3 begint het er wel erg verdacht uit te zien voor Wit. Zwart dreigt mat in één met ..Pf2 en daar is weinig tegen te beginnen. Ibrahim probeert haar nog af te leiden met 37.Lh4 maar Anika is niet van haar stuk te brengen en zet met 37..Pf2 prachtig mat. Knap gedaan!

Over prachtige matten gesproken Solène kon er ook wat van in haar partij tegen Marnik. Na een zeer wilde opening blunderde Marnik zijn dame weg en kwam daarmee in het volgende lastige parket:

 

 


Nu speelde Solène 29.exf7! deze gevaarlijke pion kan niet zomaar worden geslagen want na 29..Lxf7 30.Txf7 Ke8 is 31.Dxg8# schaakmat. Marnik probeerde in de plaats 29..b5 maar daar wist Solène wel raad mee: 30.fxg8D+ Ke7 en 31.Dxd8#!

 

 


De witte stukken werken perfect samen voor deze mooie mat.

De eindstand in deze groep is hieronder te vinden:


Met als prijswinnaars:
1: Daniel
2: Chenwu
3: Parsa
4: Marnik
5: David
6: Akshaj

1 & 2 & 3: Chia-Yun Janice en Eli Alia
4: Luna
5 & 6: Dagmar en Solène


Corry Vreeken & ChessQueens Grand Prix


Voorafgaand aan de speeldag stond in deze groep Rolinde nipt aan kop op een half punt afstand gevolgd door Nestor. Zij vormden niet de enige kanshebbers want een half punt achter Nestor volgde ook Jule die in haar plaats weer op de voeten werd achtervolgd door Linda. Kortom: het beloofde een spannende strijd te worden.

In de eerste ronde ging Nestor onderuit door een vorkje van Chia-Yun terwijl de drie meiden hun partij wisten te winnen. De comeback van Nestor werd echter direct ingezet. Hij versloeg zijn concurrente Jule in de tweede ronde en stopte niet met punten scoren. Rolinde en Chenwu snoepten ondertussen de nodige punten van Linda af waardoor enkel Rolinde en Nestor nog in de race waren voor de hoofdprijs. De strijd werd in de allerlaatste ronde beslist in een duel tussen de twee koplopers.

Het werd - wellicht door de spanning - niet hun beste partij maar spectaculair was het zeker! De algoritmes van Chess.com noemen de partij ‘wild’ en dat lijkt een uitstekende manier om de partij in vier letters samen te vatten.


Nestor heeft drie vrijpionnen op de damevleugel en de koning van Rolinde houdt een van haar torens buitenspel. Na 29.a5 heeft Nestor goede kansen maar hij grijpt mis met 29.Lxg6. Dit geeft Rolinde de kans om haar toren te bevrijden: 29..hxg6 en ineens is de toren een prachtig aanvalsstuk.

De jacht op de witte koning wordt geopend en Rolinde jaagt de arme man het hele bord over. Dat gaat lange tijd zeer voortvarend. De druk is echter hoog want de a-pion van Nestor heeft hier en daar een stapje weten te zetten en staat inmiddels op het punt te promoveren. Bovendien hebben beide spelers nog maar weinig tijd op hun klok. In de chaos wordt deze stelling bereikt:

 

 

Rolinde besluit met 41..Th4 een extra stuk in de aanval te betrekken. Meestal een goed idee maar hier iets te traag. De koning kan nu naar a3 vluchten waarna de zwarte aanval min of meer is afgeblust. Sterker was 41..Dxb2 om vervolgens de witte toren te winnen evenals het promotieveld te bewaken.

Nestor koos echter het veld b3 voor zijn koning en dit is een stuk riskanter.
 

Zwart heeft nu nog verschillende manieren om te winnen waarvan de mooiste 42..Lc1!! Na 43.Txc1 volgt 43..Dc4+ 44.Kc2 Lf5+ en Wit wordt matgezet.

In de partij werd 42..Lf5 gekozen en dit is helaas voor Rolinde te langzaam. Nestor haalde een dame vluchtte met de koning naar a3 en dwong al gauw met zijn nieuwe dame de zwarte koning tot overgave. Een prachtige strijd tussen twee zeer aan elkaar gewaagde spelers! Gefeliciteerd Nestor.

De spektakelprijzen van de speeldag gaan naar Akshaj en Elise. Zij wisten beide door sterk positioneel spel spectaculaire kansen te creëren.

In de eerste ronde speelde Akshaj een mooie partij tegen Wouter.
 

Akshaj heeft in Alpha-Zero style zijn h-pion richting Wouter zijn koning gestuurd. Nu speelt Akshaj 29..h3!? een interessante subtiele zet om een steunpunt op de witte velden te krijgen. Niet veel later krijgt Akshaj een kans om dit te benutten:
 
Welke sterke zet heeft Zwart hier?


Deze kans greep Akshaj niet maar slechts enkele zetten later zette hij zijn tegenstander alsnog mat. Mooi gespeeld!

Elise had een zware speeldag maar wist in de laatste ronde haar sterke tegenstander in het middenspel te overspelen.
 

26.Pd4! het paard neemt plaats op dit prachtige sterke veld en zet de zwarte loper onder druk. Tobias moet oppassen voor de dreiging Tb6 waarna de loper geen kant meer op kan. Hij probeerde met 26..Pe6 het paard af te ruilen. Dit gaf Elise een mooie kans om 27.Lh3! te spelen waarna het paard door de penning verloren gaat. Elise koos voor het - ook sterke - 27.Tb8+ en hield de druk er nog lang op. Met taaie verdedigingscapaciteiten wist Tobias uiteindelijk nog remise te maken maar Elise sloot de Grand Prix met een hele sterke partij af.

De eindstand is hieronder te vinden:Met als prijswinnaars:
1: Nestor
2: Chenwu
3: Tobias
4: Wouter
5: Julian
6: David

1: Rolinde
2 & 3: Jule en Linda
4: Wendy
5: Chia-Yun
6: Nirupa

Bedankt voor jullie deelname en een hele fijne zomer toegewenst!'

Gepubliceerd op: 20-06-21