Een kijkje in het leven van.. ChessQueen & moeder Iozefina!

De afgelopen jaren stond het leven van Iozefina niet stil. Op het NK in 2019 werd ze Nederlands Kampioene. Datzelfde jaar stapte ze met haar man, grootmeester Jan Werle, in het huwelijksbootje. Met ring om de vinger vond het stel het tijd om het ouderschap uit te proberen. De proef werd eerst op de som genomen met een puppy - Molly. Zorgen voor een ander bleek goed te bevallen en in juni dit jaar werden Iozefina en Jan ouders van hun eerste zoontje: Max. Een veelbelovende naam voor een schaker! 

In deze rubriek kijken we hoe het gaat met Iozefina, of Max al kan schaken en hoe Iozefina kijkt naar het aankomend NK. 

Hoe is het leven als moeder?
“Heel goed! Max is best een makkelijke baby en gaat overal mee naartoe. Daardoor kunnen veel dingen uit ons ‘oude leven’ door blijven gaan. Ik zou Max zelfs in een draagzak meenemen en gaan schaken, maar ik weet niet of mijn team daar op zit te wachten!” vertelt ze lachend.  

“De combinatie met de hond is soms wel uitdagend. Als ik alleen thuis ben dan is het 2 tegen 1! Op zulke dagen ben je de hele tijd met de baby’s in de weer en dan is het 14u en denk je ‘heb ik eigenlijk al gegeten?’.”

Iozefina's baby's in beraad

Het schaken krijgt Max van jongs af aan al mee. “Max zal binnenkort zijn stap 1 wel kunnen afronden”, grapt Iozefina. “Elke dinsdagavond gaat hij mee met Jan en mij naar de schaakclub. Hij staart dan heel lief naar het demonstratiebord. Echt schattig!”

Hoe vind je het om niet je titel te verdedigen?
“Rustig!” zegt ze lachend. “M’n zelfvertrouwen voor schaken is een beetje minder geworden door zolang niet te spelen. Laatste speelde ik weer een KNSB partij en heb ik een variant drie keer herberekend, omdat ik dacht dat ik iets over het hoofd moest hebben gezien. Ik vind het fijn om dit jaar echt vakantie te kunnen houden in plaats van het NK te spelen, maar ga het zeker volgen.”

Wie denk je dat jouw opvolger wordt?
“Nou.. ik weet het niet! Als ik mee zou doen zou ik bang voor Eline zijn. Zij heeft veel gespeeld. Ook Machteld heeft de eerste KNSB rondes erg goed gespeeld. Dus ja.. ik zou oppassen voor de nieuwe generatie! Maar geen druk op de andere dames hoor..”

Gepubliceerd op: 16-10-21