Nog 1 ronde te gaan!

Na twee spannende speeldagen zijn we alweer bijna bij het eind van deze Grand Prix reeks aanbeland! Er kan echter nog van alles gebeuren op de laatste speeldag aankomende zondag. In dit verslag kan je lezen wie er nu aan de leiding gaan!

SchaaKKasteeL & ChessQueens online jeugd Grand Prix
Na drie rondes stond Chenwu nog bovenaan in de SchaaKKasteeL Grand Prix op de voet gevolgd door Parsa en Daniel. 2 speeldagen verder is het echter Daniel die de koppositie heeft gepakt door sterk 6 uit 6 op dag 4 te scoren en de keer daarop 5 uit 6.

Het onderlinge duel tussen Daniel en Chenwu op dag 4 bleek cruciaal te zijn. Daniel had de hele partij de overhand maar er was een moment waarin Chenwu toe had kunnen slaan:

 

Wit heeft net op f7 geslagen dreigt het dodelijke Pe6+ en de penning op de d-lijn is erg vervelend. Echter zagen beide spelers hier over het hoofd dat 28… Dxf4! wel kan! 29. Lxd5 helpt wit hier niet omdat na 29… Pxd5 de dame alsnog weer gedekt staat.
In de partij probeerde Chenwu 28… Pf6 en na 29. Txd6 Pxe4 30. Txd8 Txd8 31. Pe6+ was het snel over.

Hiermee wist Daniel een mooie voorsprong op te bouwen omdat verder niemand meer dan 4 uit 6 wist te halen deze dag. In dit rijtje van 7 spelers vinden we onder andere ook het hoogste meisje: Janice. Zij maakte indruk met de volgende leuke truc.
 

 

In deze stelling speelde Janice het slimme 25… a4. Geeft dit niet een pion weg? Nee! Na 26. bxa4 volgde 26… Tb2 en beide lopers staan aangevallen. Janice maakte het vervolgens goed af.

Voor deze vierde ronde gaan de spektakelprijzen naar Vicky en Oscar.

Vicky wist in haar partij tegen Anika de koning al vroeg in het midden van het bord te krijgen.
In de volgende stelling had ze de kans op een schitterend mat:
 

 

Wit heeft hier het verrassende 11. Dd5+!! Pxd5 12. exd5 en het is mat! Een fantastische eindstelling. Vicky speelde het iets anders en wist ook mooi te winnen en wint hiermee de spekakelprijs van deze ronde.

De andere winnaar is Oscar die in zijn partij tegen Kuokuo dapper op f7 offerde zijn kansen greep en eindigde met een spectaculaire slotzet:

 

 

Oscar speelde hier 24. Te7! Een verrassende zet waarna Kuokuo door zijn tijd ging. Het idee is dat wit na 24… Pxe7 25. fxe7+ Lxe7 26. Lxe7+ Dxe7 27. Dxf7 een stuk en twee pionnen voor staat. Mooi gezien van Oscar!

Op de vijfde speeldag wisten zowel Daniel Chenwu als Parsa 5 uit 6 te halen en veranderde in de stand weinig. Chenwu kan Daniel echter nog steeds inhalen als hij op de laatste speeldag 6 uit 6 haalt dus de strijd is nog niet beslist!

Janice Eli Alia en Chia-Yun wisten alledrie 4 uit 6 te halen op deze dag en hierdoor blijft het ook bij de meisjes erg spannend.

Eli Alia was in de laatste ronde erg scherp en wist in de opening een stuk te winnen:

 

 

Zwart wilt met 6… g6 de loper ontwikkelen naar g7 maar er is een weerlegging: 7.d5! Een aftrekaanval! Het paard op c6 en de toren op h8 kunnen niet allebei gered worden en dus won Eli Alia een stuk en later ook de partij.

De spektakelprijzen voor deze ronde gaan naar Annelie en Ibrahim.

Annelie verloor in haar partij tegen Haarshith haar dame maar gaf de moed niet op en wist nog te winnen!
 

 

Wit heeft een dame meer maar de koning op h4 staat wel een beetje verdacht. Haarshith sloeg hier op f4 met de dame en na 33… g5+ was Annelie ineens terug in de partij! Door deze verrassende omslag geven we Annelie deze ronde de spektakelprijs. Gefeliciteerd!

Ibrahim had na 13 zetten alleen nog zijn dame en 1 loper over en stond Hiermee een toren en twee stukken achter tegen Dagmar. Hij gaf alleen wel mat!
 

 

Deze twee stukken zijn precies genoeg om de zwarte koning mat te zetten: na 14. Lc5+ Kd8 en 15. De7 was het mat en had Dagmar helaas niets aan haar extra stukken.

De voorlopige stand is als volgt:
Rolinde heeft een pion meer maar als wit hier af wacht is het de vraag of zwart voortgang kan maken. Nestor speelde echter 53. g4 hier waarna de zwarte pionnen ineens naar voren konden komen. Een paar zetten later stond het zo:
 

 

En is het duidelijk dat zwart spoedig een dame zal halen en werd de partij gewonnen. Knap gedaan van Rolinde!

De spektakelprijzen voor ronde 4 gaan naar Akshaj en Nirupa.

Akshaj speelde meerdere fascinerende partijen deze ronde. Zo ging zijn partij tegen Julian alle kanten op en ook de partij tegen Jule was vol spektakel.

 

 

In deze stelling ging Akshaj voor de leuke zet 10. Bb5 met het idee dat na 10… axb5 11. axb5 zowel de dame als de toren aangevallen staan. Echter had Jule verder gezien en na 11… Dxg2 staat de toren van wit ook aangevallen. Dit leidde er na 12. Txa8 Dxh1+ toe dat zwart een stuk voor kwam. Het was echter nog niet over!
 

 

Akshaj wist de koning naar a4 te lokken en kwam hier met het slimme 20. Kc2! Dit lijkt een normale zet maar na 20… g6 kwam de aap uit de mouw: 21. Ta8 is nu mat!

Nirupa wist grappig genoeg op eenzelfde wijze mat te zetten:

 

De zwarte koning kan net als in Akshaj’s partij nog naar voren maar dat loste Nirupa handig om met 24. b3. Na 24… a5 had de koning geen velden meer na 25. Td5 en was het mat. Mooi gezien!

Dag 5 kende een vergelijkbare uitslag als dag 4: Rolinde eindigde met 5 uit 6 bovenaan gevolgd door Jule met 45 uit 6.

Jule wist met een mooie truc Chenwu te verslaan.

 

Chenwu wil graag de dames ruilen om de aanval af te slaan maar Jule zag de penning en speelde mooi 20… Dxb3! De loper kan helaas niet terugslaan en gaat spoedig verloren waarna Jule de partij won.

Naast Rolinde Nestor en Jule maakt ook Linda nog kans op een mooie eindklassering en belooft het een mooie laatste speeldag te worden!

De spektakelprijzen voor ronde 5 gaan naar Chia-Yun en Wouter.

Chia-Yun speelde een aantal mooie partijen deze dag en haalde meerdere dames maar het mooist was haar mat tegen David:

 

Wit staat een pionnetje voor en f7 hangt maar na 29… Dg4+ 30. Kf1 Tb1+ 31. Txd1 Txd1 was het mat. Een mooie overwinning!

Wouter wist knap koploopster Rolinde te verslaan:

 

Wouter sloeg hier toe in de laatste ronde met 18… Dh4! Dit dreigt mat op h2 en valt de loper op h6 aan. Rolinde probeerde 19. Lf4 Lxf4 en 20. g3 om de loper terug te winnen maar na 20… Le3+ bleef zwart materiaal voor en won Wouter de partij.

Mede hierdoor blijft het spannend in het klassement.

Gepubliceerd op: 17-06-21