Sponsor/partner in de spotlights: ChessFellow

In deze rubriek besteden we speciale aandacht aan één van onze sponsoren. Deze maand is dat onze nieuwste bordsponsor en partner: ChessFellow.

ChessFellow is de eerste community app voor schakers. Het idee achter de app is om liefhebbers de mogelijkheid te bieden een schaakmaatje te vinden, waar ze ook zijn. Oprichter en CEO Jeannot Tuijnman kwam op het idee toen hij zelf tot de teleurstellende conclusie kwam dat een schaakmaatje vinden op zijn vakantie in Frankrijk een hopeloze missie was. ‘Dit kan beter’, dacht hij. 

Ruim een jaar later is de ChessFellow app gelanceerd en gereed om schakers met elkaar te verbinden. Nu de coronacrisis het samenkomen nog wat belemmerd, kan je via de app al wel online bijeenkomsten organiseren, trainingen volgen of je onderdompelen in de schaakcafé stemming tijdens de wekelijkse Twitch show met gastheer Manuel Bosboom. Zodra dat kan, zullen ook de eerste ChessFellow toernooien van start gaan. Dankzij een samenwerking met Jesús Medina zijn binnenkort alle openbare schaaktafels gemakkelijk te vinden in de app. Daarnaast tekende ChessFellow recent een samenwerkingsovereenkomst met de KNSB. 

Ook een samenwerking met de ChessQueens was voor Jeannot een logische stap, “wij hebben een gemeenschappelijk doel: meer vrouwen laten schaken”. Hij stelde zichzelf de vraag “waarom schaken er zo weinig vrouwen?”. Zijn hypothese is dat veel vrouwen toch houden van een stukje gezelligheid, maar dat de mogelijkheden binnen het schaken hiervoor beperkt zijn. “Je stapt als vrouw een schaakclub binnen en ziet enkel mannen; het is lastig om met andere schakende vrouwen in contact te komen. Ik denk dat wij dit kunnen veranderen en vrouwen een sociale omgeving kunnen bieden waar ze met elkaar kunnen interacteren, afspreken, verbinding zoeken.”

Met de zoekfunctie van de app is het mogelijk andere vrouwen in de buurt te vinden om een partij mee te spelen, samen te trainen of puur voor de gezelligheid mee af te spreken. Hier wil Jeannot het niet bij laten. “Samen met de ChessQueens willen we een interessant schaakplatform aanbieden voor vrouwen. Door het organiseren van evenementen en trainingen voor vrouwen kunnen we de schaakwereld samen sociaal leuker maken”. Ook een samenwerking met de ChessQueens was voor Jeannot een logische stap, “wij hebben een gemeenschappelijk doel: meer vrouwen laten schaken”. Hij stelde zichzelf de vraag “waarom schaken er zo weinig vrouwen?”. Zijn hypothese is dat veel vrouwen toch houden van een stukje gezelligheid, maar dat de mogelijkheden binnen het schaken hiervoor beperkt zijn. “Je stapt als vrouw een schaakclub binnen en ziet enkel mannen; het is lastig om met andere schakende vrouwen in contact te komen. Ik denk dat wij dit kunnen veranderen en vrouwen een sociale omgeving kunnen bieden waar ze met elkaar kunnen interacteren, afspreken, verbinding zoeken.”

Vanuit Stichting ChessQueens zijn we erg blij en dankbaar voor de samenwerking met ChessFellow en kijken ernaar uit om samen het sociale schaaklandschap voor vrouwen op te fleuren. 

Gepubliceerd op: 07-05-21