Sponsor in de spotlights: Erika Sziva

In deze rubriek besteden we speciale aandacht aan één van onze sponsoren. Deze maand is dat een hele bijzondere dame: Erika Sziva. Erika werd maar liefst vijf keer Nederlands vrouwenkampioen, maar is bij de jeugd wellicht nog beter bekend als de groot glimlachende dame achter de boekenkraam van De Beste Zet. Met haar bedrijf sponsort Erika al jaren de ChessQueens. Ze is ervan overtuigd dat kinderen enorm kunnen profiteren van schaken. “Je leert zoveel vaardigheden; blijven vechten, niet opgeven, logisch denken in moeilijke situaties.” Erika kan het weten, want haar “hele leven is op schaken gebouwd”. Deze maand geven we jullie een klein inkijkje in dit leven.

Als jong meisje speelde Erika veel partijen met haar vader. Ze pakte het spel snel op en bleek te beschikken over een echte vechtersmentaliteit: ”Ik wilde altijd winnen”. En winnen deed ze, in Hongarije werd ze vier keer vrouwenkampioen en nadat de liefde haar naar Nederland had gebracht, zette ze deze lijn door met vijf nieuwe nationale titels. 

Ondanks de successen was het financieel een uitdaging om toernooien in het buitenland te spelen. Een vriend tipte haar en haar toenmalige man, IM Johan van Mil, om een eigen zaak te beginnen. Daar hadden ze nog nooit aan gedacht, maar het leek geen gek idee. Inmiddels zijn we 26 jaar verder en is “De Beste Zet” uitgegroeid tot een bloeiende zaak, maar heeft Erika ook geleerd dat toernooien spelen niet makkelijker wordt met een eigen zaak. “Het is heel grappig”, vertelt Erika, “altijd als ik weg ben van huis stromen de bestellingen ineens binnen”. 

Na stapels boeken te hebben verkocht, kwam afgelopen jaar het eerste boek van Erika zelf uit. In ‘Betoverd’ neemt ze de lezer mee op een boeiende en ontroerende reis door haar schaakleven. In de toekomst zouden we wel eens een tweede boek van Erika mogen verwachten. Voor wie daar niet op kan wachten, hebben we vast twee tips van haar hand voor spelers die beter willen worden. Het belangrijkste in haar optiek is om jouw eigen partijen te analyseren met een sterke schaker. Ook de oud-wereldkampioenen verdienen aandacht. “Aljechin, Capablanca, Fischer.. van hun partijen kan je zoveel leren.” 

Daar kunnen we ons alleen maar bij aansluiten. Vanuit stichting ChessQueens bedanken we Erika hartelijk voor haar mooie verhaal en trouwe support!

Gepubliceerd op: 13-06-21