Sponsor in de spotlights: Stichting Corry Vreeken

In deze rubriek besteden we speciale aandacht aan één van onze sponsoren. In deze editie is dat de Stichting Corry Vreeken, een stichting die in het leven is geroepen om de verdiensten van een zeer gedreven dame in blijvende herinnering te houden. Vriend van Corry en penningmeester van de Stichting, Piet de Jong, vertelde ons meer over Corry en de Stichting.

Wie de geschiedenis van het Nederlandse damesschaak heeft bestudeerd, kan niet om Corry Vreeken heen. Hoewel zij pas na haar jeugd in aanraking kwam met schaken, domineerde zij in de jaren zestig het Nederlandse vrouwenschaak en wist maar liefst vijf maal de nationale titel te bemachtigen. 

Haar invloed op het schaken reikte veel verder dan dat. In een tijd waarin Europa in tweeën was gedeeld wist Corry contacten binnen de gehele nationale en internationale schaakwereld te onderhouden. Samen met haar echtgenoot Piet maakte ze van huize Vreeken een warme thuishaven voor schakers als Victor Kortchnoi en Max Euwe. Als “zeer betrokken dame, die niet terugdeinst op te komen voor een ander” was zij een waardevolle vriend voor velen. 

Vandaag de dag woont de 93-jarige Corry in een verpleeghuis in Bergen op Zoom. Haar gedrevenheid is nog niet verdwenen. Als ze de kans ziet, kruipt ze achter een schaakbord. “Ik heb nog nooit van haar kunnen winnen” vertelt Piet. Afgelopen november werd het 90-jarige jubileum van haar schaakclub in Maassluis gevierd. Corry was van de partij en binnen twintig minuten zat ze achter een schaakbord. “Daar is ze niet meer achter vandaan gegaan tot ze vertrok” vertelt Piet glimlachend. 

Corry Vreeken en Piet de Jong in maart 2020

Om de mooie verdiensten van Corry een vervolg te geven werd eind 2012 op initiatief van Herman van Bekkum door vijf personen de Stichting Corry Vreeken opgericht. Corry stond er voor de volle 100% achter. Vanuit de Stichting zijn al vele initiatieven voor de jeugd voortgekomen. Denk aan een jaarlijks jeugdtoernooi in Maassluis, maar ook aan het uitzenden van talentvolle meisjes naar Europese kampioenschappen. Corry vindt het nog altijd prachtig de activiteiten, ondersteund door de Stichting, te volgen en heeft in haar kamer een mooie foto hangen van de meiden, uitgezonden naar Mureck, Oostenrijk.

Sinds afgelopen jaar werken Stichting Corry Vreeken en de ChessQueens samen om gemeenschappelijke doelen te verwezenlijken - misschien heb jij wel meegespeeld in de Corry Vreeken Grand Prix. Met veel plezier kunnen we vertellen dat we ook dit jaar zullen samenwerken. Dankzij de Corry Vreeken Toptraining kan de Nederlandse damestop een jaar lang maandelijks trainen. Ook is Stichting Corry Vreeken de hoofdsponsor van het Meisjestoernooi dat zal plaatsvinden op zaterdag 2 juli. Vanuit Stichting ChessQueens zijn we erg dankbaar voor de samenwerking en hopen we samen de positieve invloed van Corry op het schaken nog jarenlang voort te zetten! 

Gepubliceerd op: 01-03-22