Trainingsweekend ChessQueens in Reeuwijk

Op zaterdag 25 en zondag 26 februari hebben de ChessQueens en de ChessPrincesses samen getraind in een vakantiehuisje van Landal in Reeuwijkse Plassen. Grootmeester Roberto Cifuentes uit Spanje kwam naar Nederland toe om de dames van alles te leren over het evalueren van een positie, het gericht zoeken naar een zet, tactiek, verdedigen, eindspel en ook het inzetten van de computer voor het zoeken van de openingen. In het huisje was er ruimte om zelf te koken, lekker te eten en goed te slapen, zodat allebei de dagen goed benut konden worden.
Roberto is een oude bekende van de Nederlandse schaakwereld. Hij had in Rotterdam jaren gewoond en had veel Nederlandse schakers o.a. Loek van Wely, Zhaoqin Peng en het damesteam begeleid. Onder zijn leiding behaalde het team met Peng, Erika Sziva, Tea Lanchava en Linda Jap een geweldig vierde plaats op de Olympiade in Elista, Kalmukkië in 1998. Roberto woont nu in Spanje en begeleidt schaaktalenten uit de omgeving van Huesca en Zaragoza.
We waren blij dat Robert weer zin had om ons damesteam les te geven. Alle dames waren erg positief over het trainingsweekend en kijken uit naar de volgende training!
Hieronder nog twee leuke fragmenten dat we van de training kregen.
 

Botvinnik-Sorokin 1-0, Moscow 1931

 

 

Het beste stuk van zwart is de dame. Dus 20.De3! de dames afruilen.

 


Keres-Mecking 1-0, San Antonio 1972
 

 

Twee hangende pionnen van wit kunnen zwak zijn. Zwart dreigt La6 of Pc6 de pionnen aan te vallen. Zo 20. d5! een sterke vrijpion te creëren. 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gepubliceerd op: 01-03-17