Tweede ChessQueens Meisjestoernooi groot succes!

Op zaterdag 13 juli 2019 was het tijd voor het tweede ChessQueens meisjestoernooi. Een van de doelen van de ChessQueens is om het meisjes- en damesschaak te ondersteunen en stimuleren. We waren dan ook erg verheugd om te zien dat meer dan 50 meiden graag aan ons toernooi mee wilden doen!

 

De meiden kwamen al op tijd in de ochtend naar het prachtige Kaag. Net als vorig jaar konden we terecht in de schitterende locatie Stal op de Kaag. Meteen na de aanmelding werd er al opgewarmd met een oefenpotje en een aantal gingen aan de slag met de quiz die bij de aanmelding uitgereikt werd. In deze quiz waren verschillende vragen over het damesschaak terug te vinden en ook een aantal tactische stellingen van het afgelopen NK deden de hersens kraken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na een vlotte opening zochten alle meiden hun bord op. Er werd gespeeld in drie groepen. De A-groep bestond uit acht meiden die allemaal tegen elkaar mochten spelen. De B- en C-groep werden samengevoegd, maar er waren voor beide groepen prijzen te verdienen. Voor alle supporters die met de meiden meegekomen waren, waren diverse nevenactiviteiten opgezet. Zo was er altijd ruimte om te snelschaken tegen een van de ChessQueens, gaf Bianca een lezing, werd een film over de Polgar familie getoond en kon tegen het einde van de dag ook aangesloten worden bij een simultaan. Daarnaast kon er met het inleveren van de antwoorden op de quiz ook een deelname aan een rondvaart om het eiland gewonnen worden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na een aantal ronden werd het schaken even onderbroken door een lekkere lunch. Zowel binnen als buiten werd een plekje gezocht om lekker te eten en even bij te komen. Voor we verder gingen met een volgende ronde, werden alle deelneemsters en ChessQueens verzameld voor een groepsfoto. Ook voormalig wereldkampioene Zhu Chen sloot aan voor deze foto! Zij kwam speciaal op bezoek bij dit meisjestoernooi. Het gezellige moment werd afgesloten met een enthousiast verjaardagsliedje, aangezien zowel een deelneemster als een van de ouders jarig waren.

 

 

De groepsfoto is gemaakt door Toine Leferink. Bedankt Toine!

 

Na deze onderbreking werd de strijd op het schaakbord weer hervat. Wedstrijdleider Edwin van Haastert liet alles soepel verlopen en de ronden volgden elkaar vlot op. Een aantal prijswinnaars van de quiz konden ondertussen plaats nemen op de boot om het eiland vanaf het water te bekijken. Ondertussen werden de ChessQueens uiteraard nog steeds uitgedaagd om een partij te snelschaken en werd er ook graag bij de simultaan aangeschoven.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na zeven rondes met rapidpartijen was het tijd om de eindstand in de verschillende groepen op te maken. In de C-groep was het tot het laatste moment erg spannend. Uiteindelijk deelden maar liefst zes deelneemsters de eerste prijs: Lisa Verbunt, Lies Loois, Odette Blom, Rozemarijn van Oudenallen, Catootje Smets en Maria Mrugalski. In de B-groep ging Esther Hogenboom er met de hoofdprijs vandoor met een topscore van 6,5 uit 7. De gedeeld tweede prijs ging naar Cecilia Pereira Garza en Nirupa Ganeshram. In de A-groep werden veel lange partijen gespeeld en dat liet zien dat er voor ieder punt gestreden werd. Op een gedeelde tweede plaats eindigden Dana Verheij en Rolinde den Heijer. De winnares van het tweede ChessQueens meisjestoernooi werd Wendy Huang. Het was extra speciaal dat de prijzen uit handen van Zu Chen ontvangen konden worden. De volledige einduitslag is onderaan deze pagina te vinden.

Wij hebben ontzettend genoten van alle schakende meiden en meegekomen supporters. Tot slot willen we graag de Stal op de Kaag bedanken en iedereen die meegeholpen heeft om deze dag mogelijk te maken. In het bijzonder HWP Haarlem voor het lenen van al het schaakmateriaal en André Hendriks voor alle hulp! We hopen iedereen volgend jaar weer terug te zien!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gepubliceerd op: 15-07-19