Vijftig vrolijke schaakmeisjes in een stal

Daar waren ze eindelijk weer! Om een schaakfeestje te vieren met andere meisjes op een prachtige plek op een klein eilandje midden in de randstad, 10 kilometer ten noordoosten van Leiden. Met hun ouders of begeleiders en soms met een broertje of zusjes om onder een stralende zon te genieten van een dagje schaak. En om nieuwe vrienden te maken.

In het zomerseizoen is er genoeg te doen op Kaageiland. Gelegen aan de Kagerplassen is de pleziervaart en de watersport er altijd al populair geweest. Veel kinderen bezoeken het eiland ook voor een vakantie of een uitje met school of ze leren er zeilen. Maar op 2 juli van dit jaar was het de beurt aan de denkers. Bijna 50 meisjes waren afgereisd naar het eiland om zich te buigen over een bord met 64 velden waarop 16 zwarte en 16 witte stukken proberen de beste plekken in te nemen en uiteindelijk de tegenstander tot opgave te dwingen. Samen met broertjes en zusjes, ouders en begeleiders bood de Stal aan tenminste 100 liefhebbers plaats. Aangenaam verrast stapte de voorzitter van Stichting Promotie Kaag halverwege de dag naar binnen in de Stal om zich te verbazen over deze bijzondere activiteit die de ChessQueens naar het eiland hadden gebracht. Het was weer zover: het vijfde ChessQueens Meisjestoernooi was weer van start gegaan. Eindelijk weer op locatie (na twee online edities). Lekker buiten en in de heerlijke omgeving van Stal op de Kaag.

Al vroeg waren de eerste ChessQueens op Kaageiland aanwezig. Onder de trap in de hal werd een inschrijfplek ingericht evenals een klein winkeltje waar je ChessQueen-spulletjes kon kopen. Ze waren er allemaal, Anna-Maja, Maaike, Rosa, Anne, Iozefina, Tea en Peng, alle 7 ChessQueens. De arbitrage was in handen van Edwin van Haastert, die alles steeds volledig in de hand had en ook geen problemen had op te lossen. De eerste ronde ging van start om half elf. Er werd gespeeld in drie groepen met in de A-groep de beste speelsters (met zelfs een paar nationale kampioenen) en in de C-groep de kleinste meisjes. En wat waren ze serieus. En een ding was wel duidelijk: dat is wel leuk dat schaken, maar er moet wel gewonnen worden! De jongste deelneemster deze keer was 6 jaar jong: Maithili werd vierde in de C-groep met 4,5 punt uit 7 partijen en won een cadeaubon van 15.

In de middagpauze kreeg iedereen een lekkere lunch geserveerd met soep, broodjes, een drankje en fruit. Onder de hooikap en in de tuin bij de Stal kon iedereen wel een plekje vinden om een hapje te eten. De meisjes die nog wat tijd over hadden, konden nog wat voetballen, roeien, schommelen of een beetje kletsen. Het was gezellig druk en er was veel schaakenthousiasme. Oud en jong, iedereen genoot toch wel van een heerlijk dagje uit.

Na de lunch was er natuurlijk deel twee van het Meisjestoernooi, waarin de meisjes voor elk punt keihard vochten. Langzaam maar zeker kwamen de sterksten boven drijven. Voor ouders, begeleiders en liefhebbers was er een nevenprogramma in elkaar gezet. ChessQueen Anne Haast gaf een simultaan in het prachtig gerenoveerde kerkje op 150 meter afstand van De Stal. Ze gaf de tegenstanders weinig kans, maar toonde hier en daar ook wat genade. De lokale pastoor was bijzonder verbaasd dat zo’n jonge vrouw al die mannen kon tegenhouden. ChessQueen Rosa Ratsma organiseerde een snelschaaktoernooitje voor de broers, vaders, moeders en andere fanaten in de achterzaal van de kerk. Ondertussen kon je schaken tegen de andere ChessQueens in de tuin bij de Stal. Of je zocht een andere tegenstander die je altijd al eens had willen verslaan.

Rond een uur of drie vertrok de salonboot van de Stal met de sponsoren Mean Well en Stichting Corry Vreeken voor een uurtje Kagerplassen. Het belang van sponsoren wordt vaak niet op waarde geschat. Hier wel. ChessQueen en vlogger Anna-Maja Kazarian was aan boord en druk bezig met haar videoverslag over het Meisjestoernooi, dat zo’n mooie indruk geeft van hoe leuk het allemaal ook alweer is geweest.

Rond een uur of vier verzamelde iedereen zich in de tuin onder de hooikap voor de prijsuitreiking. Allemaal vrolijke en blije meisjes verzamelden zich vooraan om vooral niets te missen. Voor de winnaars waren er bekers en geldprijzen, boekenbonnen en T-shirts. Veel ChessQueens-T-shirts vonden hun weg naar meisjes vanwege de gratis loterij. Een vrolijke chaos met alleen maar winnaars als afsluiting van een geweldige schaakdag. De Stal feliciteert de groepswinnaars van harte: De A-groep werd gewonnen door Elysia (6,5 uit 7), de B-groep door Tanisha (6 uit 7) en de C-groep door Eviënne (5,5 uit 7). 

Na afloop werd er nog een diner geserveerd voor alle ChessQueens en hun sponsoren. Voor de broodnodige rust en de verzorging van de inwendige mens. En voor alvast wat evaluatie, het vooruitzicht van een volgend toernooi en een mooie afsluiting.

Wij van De Stal vonden het weer een hele eer om de ChessQueens te mogen hebben als onze gasten en al deze enthousiaste meisjes een mooie plek aan te kunnen bieden om zich te verbeteren in die prachtige denksport: het schaken.

(Stal op de Kaag. André Hendriks)

Hieronder de uitslagen van het toernooi en foto-impressie van de dag.

Eindstand Groep A

 

Eindstand Groep B

Eindstand Groep C

Gepubliceerd op: 17-07-22