CHESS  QUEENS

 

Nieuwe winnaars bij derde ronde Grand Prix

maandag 31 mei 2021
Bij de derde ronde waren er twee nieuwe winnaars bovenaan de ranglijst te vinden: Daniel en Linda! Laten we eens gaan kijken wat er tijdens deze derde ronde allemaal gebeurd is.

SchaaKKasteeL & ChessQueens online jeugd Grand Prix
Daniel wist niet zomaar te winnen, hij wist maar liefst 6 uit 6 te halen! Hij werd op de hielen gezeten door Parsa en daarna waren er nog een hoop die de dag afsloten met 4 uit 6.

Het is mooi om te zien dat Daniel graag op de koning van de tegenstander af lijkt te gaan. Af en toe lijkt de tegenstander te ontsnappen, maar tijdens deze ronde wist hij de koning dan toch nog mat te zetten. In de vierder ronde dacht Kuokuo een penning neer te zetten, maar die bleek toch niet zo handig. Zie jij waarom?Hier kon Daniel van de penning een aftrekaanval maken met 24… Pxe3+! Door het schaakje kan wit helaas niet de zwarte toren pakken en is het zwart die de witte toren daarna sloeg.

De spektakelprijs van deze ronde gaat naar Dagmar en Raghav.

Dagmar wist in de derde ronde al haar stukken goed te ontwikkelen en wist in onderstaande stelling toe te slaan. Hoe deed ze dat?Met 14. Lb6+! wist Emma de zwarte dame te winnen. Na 14… Kf8 15. Lxd8 Pe8 was het zelfs mat met 16. Le7#.

Raghav wist in ronde vier een goede stelling te bereiken en kwam toen met een mooi idee om de zwarte koning verder te belagen. Zie jij welk idee dat zou kunnen zijn?


In deze stelling speelde Raghav 25. Dg4 om vervolgens met Dg6 en Dh7 de zwarte stelling via h8 binnen te kunnen dringen. Mooi gevonden, Raghav!

De tussenstand is:


Corry Vreeken & ChessQueens online jeugd Grand Prix
In deze groep wist Linda de overwinning op haar naam te schrijven met 5,5 uit 6! De top 3 werd compleet gemaakt door Nestor met 5 punten en Rolinde met 4,5 punten.

In ronde 4 wist Linda sterk verder te gaan in onderstaande stelling tegen Tobias. Hoe deed ze dat?Hier kwam 18. Tf1! Met deze zet haalt Linda een nieuw stuk erbij voor de aanval en op de volgende zet kwam Tf6.

De spektakelprijs van deze ronde gaat naar Rolinde en Julian.

In ronde 4 leek de opening niet helemaal volgens plan te gaan voor Rolinde en haar koning kwam al vrij vroeg in de partij onveilig te staan. Toch wist ze met knap verdedigingswerk haar stelling weer helemaal op orde te krijgen en later ook de partij te winnen. Wat zou jij in onderstaande stelling doen?In de partij kwam 14… De8! Daarna werd ook Df7 mogelijk en kon Lf5 met tempo. Goed gevonden van Rolinde!

Julian wist tijdens deze derde speeldag erg vaak tactisch toe te slaan. Zoeken jullie mee naar de beste zet?


Hier kwam 29.Df6+ Tg7 30. Df8+ Pg8 31. Dxg7+! Toen zwart die terug sloeg met de koning, was hij zijn eigen dame ook kwijt.


Na 7… Dh4 is er geen goede verdedigingszet meer te vinden.


Nu is het na 11. Dh5 weer lastig verdedigen. Zeker ook omdat na h6 het paard op g6 geslagen kan worden!


Hier wordt gebruik gemaakt van een bekende truc en die werkt erg goed in deze stelling: 16. Pd5! Na 16… Dxd2 is het namelijk mogelijk om even 17. Pxe7+ tussendoor te doen.

De tussenstand is: