CHESS  QUEENS

 

Geslaagd trainingskamp

vrijdag 31 juli 2015
Terwijl in Dieren hard gezwoegd werd tijdens het Open NK waren ook de ChessQueens hard aan het werk. Het Open NK Dieren en Condigne waren bereid om een trainingskammp op te zetten voor de ChessQueens en onze coach Mykhaylo Oleksiyenko. Voor het toernooi hadden Tea en Peng een simultaan verzorgd en tijdens de opening gaf Lisa een lezing over de ChessQueens. Vervolgens was het tijd voor ons om zelf aan het werk te gaan.

Tijdens de vier dagen training kwamen allerlei onderwerpen voorbij. Op de eerste dag werd het pas gespeelde NK besproken en werd iedereen tactisch op scherp gezet. Tijdens deze dag hadden we er meteen al best wat uren training op zitten en na het eten besloten we even een uurtje te gaan wandelen. Vijf dames op pad, hoe zou dat gaan? Het belangrijkste was in ieder geval dat we lekker gelopen hebben en onderweg van alles besproken hebben. Na 1,5 uur vroegen we ons toch wel af hoe we weer terug moesten komen. Gelukkig hadden we nog één werkende telefoon die ons de kortste weg naar het verblijf kon vertellen. Na een rondje van 13,5 km waren we wat langer onderweg geweest dan gepland, maar de volgende dag stond iedereen weer fris en fruitig klaar om te gaan trainen.

Tijdens de tweede dag kwam strategie naar voren. Hierbij werd bijvoorbeeld het behouden van initiatief besproken. Verder kunnen we natuurlijk niet alle details verklappen, want je weet nooit wie mee leest! Maar één leuke stelling met het thema initiatief kunnen wij jullie niet onthouden:


Gelukkig is er nog een leuke anekdote om te helpen bij het vinden van de oplossing. Tijdens het opzetten van de stelling was Anne vergeten een pion op h2 te zetten en dat liet de coach even weten. Toen zei ze dat ze die pion liever niet had en merkte Bianca op dat je dan gewoon Th3 kan doen. Als je de oplossing ziet, snap je wel dat wij moesten lachen toen we de oplossing ontdekten!


Oplossing: 1. h4! met het idee Th3Deze keer hadden we ’s avonds een andere soort ontspanning, namelijk een popquiz. Dimitri Reinderman had alles weer heel goed geregeld en liet verschillende hits passeren. Misschien waren de ChessQueens niet het beste team dat meedeed, maar het was een prima avond!

De volgende dag werd het rekenen geoefend en werden tips besproken om efficiënt te rekenen. Daarnaast werd verder ingegaan op strategie. Deze keer werd de dag weer actief afgesloten. Peng, Lisa en Tea besloten om deze keer echt een uur te gaan wandelen, terwijl Bianca en Anne op de tennisbaan te vinden waren. Een fijne afsluiting van weer een leerzame dag.

Op de slotdag gingen we weer vol aan de slag. Deze keer kwam het eindspel naar voren en de waarde van stukken in verschillende soorten stellingen. Net als de andere dagen werden instructieve partijen en stellingen besproken. Na een gezellig afsluitend diner zat het trainingskamp er al weer op. Bianca en Lisa bleven nog een nachtje om de volgende dag een simultaan te geven en Anne was er maandag om een aantal partijen van commentaar te voorzien.

Alles bij elkaar waren het vier zeer leerzame dagen met een uitstekende sfeer. Wij willen het Open NK Dieren en Condigne bedanken voor alle support!

Deze foto: Frans Peeters