CHESS  QUEENS

 

ChessPrincess Rosa Ratsma bij Griekse Competitie

woensdag 20 juli 2016

Begin juli vond in Rio de Griekse teamcompetitie plaats. Dit is een hele andere competitie dan we in Nederland kennen. Alle wedstrijden worden achter elkaar gespeeld en de teams mogen niet geheel vrij worden ingedeeld. Zo zijn er twee verplichte meisjesborden, drie jeugdborden en is er een vrouwenbord. Hierdoor ontstaan er opvallende teamopstellingen; een ratingverschil van 1500 punten tussen teamgenoten is niet ongekend.

Aangezien niet ieder team binnen de eigen club voldoende vrouwelijke schaaksters heeft, worden deze regelmatig uit het buitenland opgepikt. Rosa had dit jaar het geluk in contact te komen met schaakclub Zeno uit Athene, wiens team nog op zoek was naar invulling van het vrouwenbord. Deze kans liet ze niet aan zich voorbij gaan en gelukkig wist ze ook haar team tevreden te stellen. Met 5,5 uit 7 en een TPR van 2297 speelde ze een goed toernooi. Hieronder drie partijfragmenten voor de lezer.


Stelling 1. Ratsma – Raeva na 12...Da3
Er is iets goed mis gegaan bij zwart in de opening. Wat is de sterkste voortzetting voor wit?


Stelling 2. Liapi – Ratsma na 27.Kg2?
Hoe kan zwart de laatste zet van wit afstraffen?


Stelling 3. Ratsma – Galunova na 32.Kg1
Na een rustige start, onstond deze aftrekaanvalrijke stelling. Wat is de beste zet voor zwart?
Antwoorden van de stellingen:
1.Hoewel 13.d5 erg aantrekkelijk is (en ook werd gespeeld), is het subtiele 13.Tb1 de sterkste voortzetting. Het is daarna bijna niet te doen een zet voor zwart te bedenken en materiaalverlies volgt spoedig.
2.Zwart wint met 27...g4, waarna verlies van de loper niet meer te voorkomen is.
3.De enige juiste zet voor zwart is 32...Dxg5, waarna zwart na 33.Dxg5, Kxh7 winstkansen houdt. Eeuwig schaak met bijvoorbeeld 32...Pe3+ zit er niet meer in vanwege 33.Lb1 + en ook 32...g6 verliest, vanwege 33.Pxf7+.