Mooie start in Chennai

De foto's zijn gemaakt door Lennart Ootes

De Olympiade is drie rondes onderweg! 

Voor het eerst dit jaar mogen teamcaptains niet worden betrokken in beslissingen over het aanbieden of accepteren van remise. Dit reduceert hun taak in de speelzaal tot het zetten van de eindhandtekening en - voor de extra attente captains - het brengen van drankjes (dank Jeroen!). Niet iedereen houdt dat wakker vol. 

Ook opvallend dit jaar is de hoge opkomst. Er doen maar liefst 188 open teams en 162 damesteams mee aan de Olympiade. Alle niveaus zijn aanwezig, van wereldkampioen tot beginnende schaker. Met een Zwiters indelingssysteem betekent dat grote ratingverschillen in de eerste rondes.

Ronde 1: Jamaica
De dames mochten van start tegen het kleurrijk geklede team van Jamaica. Met een gemiddelde rating van 1609 op papier geen gevaarlijke tegenstander, maar ratings kunnen bedriegen. De een moest er wat harder voor werken dan de ander, maar uiteindelijk werden er geen bordpunten gemorst: 4-0.

Ronde 2: Canada
In de tweede ronde bleken de jonge Canadese dames een grotere uitdaging. Behalve voor Machteld dan, die zonder enige aarzeling haar tegenstandster van het bord af veegde. Eén onnauwkeurige zet van de Canadese was voldoende voor Machteld om een genadeloze aanval in te zetten: 1-0.

[DIAGRAM]

Op het vierde bord had Rosa wat langer nodig. Een interessant pionoffer vanuit de voorbereiding maakte het haar tegenstandster lastig. De pion werd teruggeven met een fijne stelling als bonus. Toen uiteindelijk ook nog een onsterfelijke toren op het toneel verscheen was het einde in zicht. 

[DIAGRAM]

Peng raakte vanuit de opening in een ingewikkeld gevecht verzeild waarbij haar tegenstandster fanatiek op haar koning afging. De ernst van de situatie wisselde doorheen de partij, maar uiteindelijk bleek Peng’s 40e zet fataal. Haar tegenstander maakte het keurig af. 

Het winnende halfje (of punt) moest dus van Eline komen, maar dat leek verre van een uitgemaakte zaak. In het middenspel kwam Eline in de problemen. Ze wist de schade nog te beperken, maar moest afstand doen van een kwaliteit (toren tegen paard) én een flinke hoeveelheid bedenktijd. Langs het randje van de afgrond bleef Eline het haar tegenstander moeilijk maken en uiteindelijk was het toch onze Hollandse dame die aan het langste eind trok. 

[DIAGRAM]

Ronde 3: Iran
Wie blijft winnen, krijgt het steeds zwaarder. In de derde ronde was het jonge team van Iran de geduchte tegenstander. Op het kopbord kwam Eline, die zich recent heeft aangesloten bij de Najdorf-club, goed uit de opening en was het Wit die moest vechten voor remise. Op de andere drie borden kwamen de Iranese dames met openingsverrassingen ten tonele. Hier waren onze nuchtere Hollandse dames gelukkig niet mee omver te blazen en al snel hadden alledrie de speelsters een comfortabele tot gewonnen stelling. Machteld en Tea moesten de partij een paar keer winnen en deden dat zeer succesvol. Rosa leek lang op een remise af te stevenen, maar kreeg in het verre eindspel ook nog de kans het volle punt binnen te halen. Zo eindigde deze match in een overtuigende 3,5-0,5 voor Team NL. 

[DIAGRAM]

[DIAGRAM]

Een mooie start voor de Nederlandse dames. De heren, die ook alle matchpunten binnenhaalden, doen niet voor hen onder. Met een strakke 4-0 overwinning op Zweden in de derde ronde lieten ze zien in vorm te zijn. 

Vandaag zijn de Nederlandse dames de underdog tegen het sterke Polen. Kunnen ze het hen moeilijk maken? Volg het live vanaf 11:30 Nederlandse tijd. 
 

 

Gepubliceerd op: 01-08-22